Nõuanded: Kuidas kirjutada head CV-d

Esimene asi, mida peate tegema, et proovida uut töökohta saada uuel tööl on hästi kirjutatud CV, mis võib oluliselt suurendada teie võimalusi, et teid kutsutakse intervjuule.
Hea CV kirjutamine on üsna lihtne, te peate lihtsalt teadma, kuidas seda teha. Pädev ja kogenud CV koostaja ei saada sama dokumenti erinevatele ametikohtadele. Iga kord uurib ta hoolikalt vajalikke nõudeid ja kogemusi ning kohandab vastavalt sellele oma CV-d.
Internetis on palju erinevaid näiteid headest CV-dest, nende sisu ja ülesehitust pole raske leida. Soovime teile pakkuda meie spetsialisti 10 näpunäidet, kuidas oma CV võimalikult tõhusaks muuta.

Kirjutage ainult kõige olulisem

Ilmselgelt pole kokkuvõtte tegemiseks õiget ja valet viisi. Puudub universaalne standard, mis sobiks kõigile juhtumitele. Kuid on mõned aspektid, mis on olulised ja mida ei tohiks tähelepanuta jätta. Veenduge, et teie CV-s oleks kogu tööandja jaoks oluline teave ja lisaks veel natuke rohkem. Proovige end tööandjana ette kujutada ja vaadake tema vaatenurgast oma CV-d.
Kirjeldage oma varasemat töökogemust (kui selles valdkonnas ei olnud põhitöö kogemust, sobib nii vabatahtlik töö kui ka muu töö, vähemalt kuidagi selle ametikohaga seotud). Kirjeldage kohustusi, mida olete sarnasel töökohal täitnud, haridust, lisakursusi ja oskusi. Lisaks saate väga tagasihoidlikes kogustes lisada oma harrastused ja hobid, mis võimaldab tööandjal alateadlikult teid isiklikumalt kohelda ja võib olla täiendav pluss teie kasuks.
Ja mis kõige tähtsam - ärge unustage jätta oma isiklikke kontaktandmeid.

Mõelge oma CV ülesehitusele

Kui kirjutate oma CV ise, siis veenduge, et CV ülesehitus ja selle osad oleksid õiged, selged ja kergesti loetavad.
Kontrollige mitu korda (või parem, paluge kellelgi kontrollida), kas dokumendis pole grammatilisi vigu ja kirjavigu. Esimesele lehele peaksite märkima kõige olulisema ja kaalukama teabe, kuna teiseni ei pruugi asi jõuda.

Lühike, selge ja läbipaistev

Hea CV ei pea olema pikk, kuid see peaks olema konkreetne. Tõenäoliselt korraldab teie potentsiaalne tööandja samal ajal kümneid konkursse ja näeb võib-olla sadat erinevat CV-d, seega kulutab ta teie CV vaatamisele vähem kui minut. Võtke oma CV, mõõtke 1 minut ja käige see silmadega üle – kas jõudsite olulisemat läbi lugeda? Saate mõjutada tööandjat ja muuta tal teie kasuks otsustamise lihtsamaks – kui püüad olla napisõnaline.

Selgitage töökohustusi

Teatud ettevõttes konkreetsele ametikohale sihtimisel proovige ette näha ja analüüsida kõiki selle ametikoha võimalikke nõudeid – millistele neist vastate ja millistele mitte. Kui teil on mõni hetk, millele te ei vasta, proovige leida lahendus - kuidas olukorda enda kasuks võita.
Näiteks kui oodatakse meeskonnatööd ja teil pole ametlikult sellist kogemust, siis demonstreerige seda muul viisil: kui näiteks ülikooli ajal töötasite osalise tööajaga kelnerina või mängite nädalavahetustel amatöörjalgpallimeeskonnas, siis peetakse seda meeskonnatööks.

Keskenduge detailidele

Kui teile on ilmne, mis on töö, kuhu proovite pääseda ja kandideerida, ning olete leidnud lahenduse, kuidas täita tööandja teoreetilisi ja potentsiaalseid ootusi, siis kohandage oma CV-d selle konkreetse ametikoha jaoks. Pidage meeles, et universaalset CV-d pole olemas.
CV saatmisel vaadake see uuesti üle, pidades silmas tööandja nõudeid. Proovige kasutada ettekujutusvõimet ja vahetada kohti potentsiaalse tööandjaga.

Pange rõhku oma oskustele

Kui kirjeldate CV-s oma oskusi ja võimeid, ärge unustage märkida selliseid, mis aitavad teie CV-d teistest eristada ja juhtida potentsiaalse tööandja tähelepanu ja huvi.
Näiteks võivad need olla arvutioskused, keeleoskused (isegi algtasemel), seltskondlikkus, kogemused juhtpositsioonil, oskused ootamatute probleemide lahendamiseks ja nii edasi.
Vaadake ennast eemalt, võib-olla olete mõne ühiskonna esimees, kooli hoolekogu liige, amatööride sektsiooni treener. Paljud oskused, mis pole otseselt tööga seotud, võivad olla tööandjale kasulikud ja huvitavad (teie enda jaoks ootamatult).

Ärge unustage oma hobidest lühidalt kirjutada

Ärge mingil juhul koostage kuiva ja igavat nimekirja oma hobidest ja harrastustest. Peate mõtlema strateegiliselt ja otsustama, millised teie huvid võivad kattuda potentsiaalse tööandja juures töötamisega ja kuidas. Seda tuleks oma kokkuvõttes märkida.
Proovige analüüsida oma hobisid ja näha, kas need märkivad teie iseseisvust, aktiivsust, loovust, mittestandardset mõtlemist või juhtimiskogemust.
Tõenäoliselt juhite muusikagruppi, peate videoblogi, korraldate teismelistele korvpallitreeninguid. Tegelege toiduvalmistamisega vabal ajal ja nii edasi.
Olge siiski ettevaatlik, sest oma passiivsete hobide mainimine, näiteks filmide vaatamine, arvutimängude mängimine ei tee midagi head, vaid ainult kahjustab mainet. See võib jätta mulje, et olete inimene, kellele elav suhtlus eriti ei meeldi.

Leidke ja kirjeldage oma varasemate kogemuste peamisi plusse

Kui mainite oma varasemat töökogemust, kasutage kindlasti ainult positiivseid väljendeid. Võite lühidalt tuua näiteid oma saavutustest, omandatud uutest oskustest ja kogemustest. Rääkige kindlasti lugupidavalt varasematest tööandjatest ja ametikohtadest (mitte ainult CV-s, vaid ka intervjuus), kuna tööandjad on tavaliselt üksteisega solidaarsed. Pidage ka meeles, et kõigi eelmiste töökohtade loetlemine pole vajalik, kui see ei too teie CV-s mingit kasu.

Soovitus

Proovige lisada inimeste kontakte, kes suudavad teid hea külje pealt iseloomustada. Nemad ei pea olema endised ülemused ja tööandjad. Mõelge, keda võiksite oma CV-s sel eesmärgil loetleda.
Kirjutage nende inimeste nimed, ametinimetused ja kontaktandmed, et potentsiaalsel tööandjal oleks võimalus nendega ühendust võtta. Olge siiski ettevaatlik, on mõttekas mainida ainult neid inimesi, kelles võite kindel olla.
Mõelge ka sellele, et soovitusi saavad anda ainult need inimesed, kellega olete mingil moel olnud töö -, meeskonna-või partnerlussuhetes. . Üldiselt on need teiega seotud inimesed teid töös näinud.

Jälgige oma CV asjakohasust

Kui Sul on juba varem täidetud CV, siis vaata kindlasti üle ja vajadusel lisa CV-sse uued oskused ja kogemused, mida olete oma CV koostamise järel kogenud. Sinna saate lisada ka vabatahtliku töö, kuna potentsiaalsed tööandjad hindavad sinu tegevust. Inimesed, kes on valmis pakkuma rohkem, kui neilt oodatakse, on kõrgelt hinnatud.

Me aitame Teil võtta ühendust vajalikke firmadega. Maksimaalne efektiivsus minimaalsete hindadega.